Glede og mestring i barneidretten

Glede og mestring i barneidretten

”Elsk og gled deg over barna dine slik de er, slik de ser ut, det de gjør, og glem de kvalitetene de ikke har”.

                                                                                                                                              Benjamin Spock

Alle idretter som er knyttet til Norges Idrettsforbund skal følge bestemmelser og retningslinjer for barneidretten. Rettighetene er basert på FNs barnekonvensjon, og uttrykker de verdiene som skal ligge til grunn for barneidretten i Norge. Barneidrett er idrettsaktiviteter for barn til og med det året de fyller 12 år. Barneidretten skal stimulere gleden over å mestre fremfor angsten å prestere.

Det er viktig å tenke over uansett idrett eller aktivitet barnet er med på. De voksne rundt kan fort bli noe ivrige på prestasjoner. Derfor er et viktig å bli gjort oppmerksom på at det må legges til rette for at barna føler seg trygge, opplever mestring, har det sosialt, prøver og feiler, og har glede med idretten. Begrunnelsen for dette er å sikre bredden i deltakelsen og i tilbudet som barn får gjennom idrettslagene. Idretten skal fortsatt være en av de viktigste sosiale møteplassen for barn og deres foresatte. Det skal være rom for alle, uansett talent og ambisjoner, religion, etnisitet, politikk osv. Derfor har Norges Idrettsforbund fokus på barnerettigheter i idretten, og mener barneidrett fortsatt bør være et felles anliggende for norsk idrett. Her er idrettens barnerettigheter, som skal forplikte i hele organisasjonen mellom lovverk og praksis:

  1. TRYGGHET

Barn har rett til å delta i et trygt treningsmiljø, fritt for press og utnyttelse. Barn under 6 år skal ha med seg en voksen på aktivitetene. Skader skal forebygges.

  1. VENNSKAP OG TRIVSEL

Barn har rett til å delta i trenings- og konkurranseaktiviteter der det er lagt til rette for at de skal utvikle vennskap og solidaritet.

  1. MESTRING

Barn har rett til å oppleve mestring og lære mange ulike ferdigheter. De skal også ha muligheter for variasjon, øving og samspill med andre.

  1. PÅVIRKNING

Barn har rett til å si sin mening og bli hørt. De skal ha mulighet til å være med på planlegging og gjennomføring av egen idrettsaktivitet sammen med trenere og foresatte.

  1. FRIHET TIL Å VELGE

Barn har rett til å velge hvilken idrett, eller hvor mange idretter de vil delta i. De bestemmer selv hvor mye de vil trene.

  1. KONKURRANSER FOR ALLE

Barn har rett til å velge om de vil delta i konkurranser eller ikke. Barn som melder overgang fra en klubb, innen samme idrett, skal ha full rett til å delta i konkurranser for en ny klubb straks overgangen er registrert.

  1. PÅ BARNAS PREMISSER

Barn har rett til å delta i trenings- og konkurranseaktiviteter som er tilpasset deres alder, fysiske utvikling og modningsnivå.

 

Disse rettighetene er noe alle som er involvert i idrett og barn skal fokusere på, slik at barna blir lengst mulig med i en idrett og opplever en meningsfull og styrkende fritid. Det er forebyggende for så mangt å ha tilknytning til et positivt miljø med gode verdier. De voksne rundt barna blir barnas forbilder, derfor der det viktig å være bevisst hvordan man selv er rundt og med barna på de ulike idrettsarenaene!

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.