Barn av skilte foreldre

Barn av skilte foreldre

De voksenes samspill og kjærlighet til hverandre, er familiens hjerte sier Jesper Juul. Om dette skulle briste og man som voksne velger å gå fra hverandre, er det å være voksen fortsatt oppgaven. Samme hva som har skjedd og hvor uenige man er, må man ikke snakke stygt om den andre av foreldrene til barna. Barn som opplever sterk konflikt mellom foreldre har det vondt. Forskning viser at barn som opplever foreldrekonflikter over lang tid kan få mange problemer, skriver Barne- og familiedepartementet i sin brosjyre “Barn og samlivsbrudd”.
Konflikter i familielivet og samlivsbrudd er relatert til psykiske helseplager både blant foreldre, barn og ungdommer.
Barna skal i de fleste tilfeller fortsatt forholde seg til begge foreldrene etter et brudd. Lettere sagt enn gjort, men ha barnas beste i fokus og ikke bli styrt av egne følelser. Gjør hverdagen så stabil og forutsigbar som mulig. Husk god informasjon til barna (i alle aldre) som ofte er opptatt av konkret informasjon, ikke bare at de voksne er enige om hva som skal skje hvor og når. God kommunikasjon og godt samarbeid foreldrene imellom, er med å skape trygge rammer for barna å bevege seg innenfor.
Det gode samarbeidet opplyser psykolog Arnhild Bakken og sosionom Kari Sjo, er noe som synes å være klart viktigere enn selve samværsordningen med tanke på hvordan det går med barna. Videre beskriver de at selve foreldrekonflikten kan ha en slik varighet og intensitet at denne i seg selv utgjør en omsorgssvikt overfor barnet. Mor og far må ikke nødvendigvis være gode venner for å ha et godt samarbeid som foreldre. Vanlig høflighet og sunn fornuft gir et godt utgangspunkt, og selvsagt fokus på barnets beste, uttaler Bakken og Sjo.

Foreldre som skilles tror ofte at skilsmisser er så vanlig at barna takler det greit. De glemmer at akkurat deres barn ikke er vant til det. Videre er det viktig at foreldrene tar inn over seg at skilsmisse går utover barna, og at det er en risikofaktor for negativ utvikling. Sånn er det enten man vil akseptere det eller ikke.
Begge foreldrene har ansvar for å gjøre det som er best for barna. Men hvem vet best hva som er bra, det er ofte der diskusjonene strander.

Ti bud for skilsmissebarn
Psykolog Morten Nissen intervjuet for en tid tilbake 300 barn av skilte foreldre. Disse intevjuene ga ham grunnlag for å utforme ti bud – for at barna ikke skal stå igjen som de store taperne. Så her kommer summen av hva barna selv tenker er viktig:
 
1) Barnet skal forberedes på at foreldrene skal skilles, før det skjer. De skal ha en garanti for at de kan treffe begge foreldrene senere.
 
2) Barnet skal få en forståelse av at skilsmissen er nødvendig. At det er den eneste løsningen på foreldrenes konflikter.
 
3) Barnet skal forsikres om at det ikke har skyld i skilsmissen.
 
4) Barnet må ikke under noen omstendigheter bestemme hvem det skal bo hos.
 
5) Barnet skal bli i sitt miljø – i sitt hjem, i sin skole eller daginstitusjon.
 
6) Barnet skal sikres tilknytning til begge foreldrene, så barnet opplever begge foreldrenes interesse og kjærlighet.
 
7) Barnet skal sikres tilknytning til begge foreldrenes familie, spesielt besteforeldre, som betyr mye for barna.
 
8) Foreldrene skal holde barna utenfor egne konflikter, ikke snakke stygt om hverandre mens barna hører på.
 
9) Barnet skal ikke brukes som «sendebud» mellom foreldrene og skal ikke pumpes for opplysninger om den andre.
 
10) Barnet skal ikke behandles som en voksen eller tildeles en voksen rolle. En voksen må ikke støtte seg følelsesmessig til barnet.

Det er lov å ta kontakt med helsesøster eller andre i ditt nærmiljø for å få noen råd, vedrørende barna og håndtering ved samlivsbrudd. Snakk om det er min oppfordring!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.