Vær til stede i sinn og skinn
Tekst til Hverdagsliv spalten i TA den 18.10.14
av Anniken Aaltvedt
Vær til stede i sinn og skinn
«Samspillet med barn handler ikke om å få rett. Det handler om å gi barn plass, mulighet og oppbakking til å lære alt de skal rekke i løpet av noen veldig få år».
Jesper Juul
I disse tider som mange voksne og barn sitter med telefoner, ipader og pcer store deler av døgnet, undrer jeg meg over hvordan relasjonen mellom foreldre og barn blir…
Hvordan skal barna kunne lære seg å lese kroppsspråk, mimikk og annet i samspill med baksiden av en teknisk «duppeditt»?
Man vet at barns utvikling avhenger av tilstedeværelse fra de voksene. For å få til en god relasjon, som vi vet er en avgjørende faktor i barns utvikling. Trenger barna foreldre som er oppmerksomme og sensitive i samspillet med dem i oppveksten fra spedbarn og fremover.
Det sier seg selv at uoppmerksomheten til foreldre og andre voksne bak skjermen, kan resultere i ulike uheldige former for tilbakemeldinger til barna både med ord og kroppsspråk.
Kommunikasjonen mellom foreldre og barn er grunnlaget for relasjonens utvikling. Barna har behov for å oppleve at de kan være trygge og ha tillit til at de blir behandlet med respekt for at det skal bli en sunn relasjon. Det betyr at barna må oppleve at deres perspektiv og følelser blir tatt på alvor og at de kan ha innflytelse på egen situasjon. For at dette skal kunne fungere i praksis blir det oss som foreldre som har ansvaret for måten vi snakker med og til barna på. Det er foreldrenes ansvar å ivareta kvaliteten på relasjonen, og hvordan man kommuniserer. Derfor må vi som foreldre være bevisste hvordan vi snakker til hverandre og til barna.
Måten vi kommuniserer på er viktig hele tiden, men spesielt i situasjoner hvor det kan være utfordringer. Utfordringer med å få med barnet på noe man som foreldre vil ha dem med på, om barna er i konflikt med jevnaldrende eller er lei seg eller sinte av andre grunner. Hvordan vi som foreldre håndterer slike utfordringer, kan bidra til om barna opplever økende eller reduserende trygghet og tillit.
Kroppsspråket og tonefallet vi bruker i kommunikasjonen, er ofte mer betydningsfull enn ordene man benytter.
Vi har jo uttrykket: «Barna gjør som du gjør, og ikke som du sier».
Mulig det ikke er så enkelt å få til bak en «duppeditt». Det er ikke vanskelig å tenke seg at barnet kan oppleve misforståelse i hva det forsøker å formidle til noe døve ører…
Nyansene i ulike situasjoner har man ikke mulighet som foreldre til å fange opp, bak skjermene som opptar så mye av tiden. Bli bevisst hvordan dette påvirker kommunikasjonen med deres unge lovende.
Oppfordrer herved foreldre til mindre bruk av ”duppeditter”, mens barna er våkne.
Ha en god ”duppedittfri” helg
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!