Hva kan foreldre gjøre når barna har det vanskelig?
Hva kan foreldre gjøre når barna har det vanskelig?
«Mens vi prøver å lære barna våre om livet, lærer barna oss om hva å leve handler om».
Angela Schwindt
Vi som foreldre er på mange måter overlatt til oss selv når det gjelder å hjelpe barna til å bli trygge individer. Underveis i barnas oppvekst kan man oppleve perioder hvor barna har det vanskelig. Ofte er det ikke lett å be om hjelp, og man kan heller starte å bortforklare og unnskylde barnas oppførsel. Det kan ofte være utfordrende å dele med andre når barna sine oppfører seg på en måte som en reagerer på selv, og merker at andre reagerer på. Som foreldre kan man kjenne på en utilstrekkelighet og at man ikke mestrer oppgaven. Det igjen kan føre til skam og unnamanøvrering. Man kan trekke seg unna fellesmøter i barnehage og på skole, og man kan bli svært selvransakende og fokusert på alt det negative både ved seg selv og barna. Det igjen kan resultere i negative spiraler som man kan oppleve at man føler seg låst i. Negative utviklingsmønster kan oppstå, og det kan fort bli lettvinte løsninger som roer ned situasjoner. Man kan da lett ty til mer TV, mer spilling, mer Ipadtid og så videre, uten at det som regel hjelper på. Det kan ofte heller resultere i en vanskeligere situasjon, hvor barna tar «styring».
For å unngå slike uheldige spiraler er det helt nødvendig for barna å ha foreldre som kjærlig ivaretar deres lederrolle i familien. Det handler om foreldre som tar ansvar for relasjonen, skaper tillit og som blir tydelige voksne som tar ansvar på familiens vegne. Ansvaret innebærer både populære og mindre populære avgjørelser. Slik som den danske familieterapeuten og forfatteren Jesper Juul beskriver i sin bok Lederulven – Det livsviktige lederskapet. Og livsviktig blir nettopp ordet, fordi det handler om barnas trygghet. Barna er i behov av å bli trygge fra innsiden, som styrker deres motstandskraft og gjør dem i stand til å ta gode valg. Barn som er trygge har lettere for å skape gode relasjoner med andre rundt seg, og vil gjennom det ofte oppleve å få tro på seg selv og få selvtillit på å mestre ulike sider ved livet.
Som foreldre er det lurt å ta kontakt så tidlig som mulig for å få råd og tilbakemeldinger på hva som kan endres for å hjelpe seg selv og barna. Jo lenger tid det går, jo vanskeligere kan det ofte bli.
Det finnes ulike muligheter for å få innspill på hvordan man som foreldre kan endre sin foreldrestil, som igjen påvirker barna i positiv retning. For husk det er foreldrenes ansvar å skape den endringen, barnas endring blir et resultat av det voksenansvaret.
I dagens samfunn finnes det mange muligheter for å få hjelp om man ikke ønsker å snakke med de som er nærmest som ansatte i barnehage og på skole, helsesøstre eller lignende. Noen ganger kan det være lettere med fremmede eller rett og slett lese om den viktige foreldrerollen, det å være en god lederulv. Det finnes også kveldskurs som man kan være med på og få noen fine innspill som en hjelp. Eksempelvis er det et kurs som heter Barnas plattform, mer info på Barnasplattform.no.
Husk mer ros enn ris, det liker vi alle.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!