Snakker du med barn om ulike medier?

Snakker du med barna om ulike medier?

«Formålet med å undervise et barn, er å gjøre det i stand til å klare seg uten sin lærer».                                                                                                                       Elbert Hubbard

En ting er sikkert, barna er opptatt av ulike sosiale medier i en eller annen form. De kan koble seg opp via tv, mobil, data, nettbrett, ulike spillkonsoller som blant annet PS4 og så videre. Snapschat og instagram er mest brukte sosiale medier for 9 til 18 åringer, med face book på tredjeplass (selv om det er 13 års grense). Videre forteller mange unge at de bruker mye tid på YouTube, faktisk mer enn TV. Dette kommer blant annet frem i Barn og medier-undersøkelsen i 2018.

Tre 15 åringer som lot seg intervjue om ulike sosiale medier, beskriver en verden hvor foreldrene ikke har peiling på hva som skjer på blant annet Snapschat. De forteller at de bruker de ulike mediene for å være sosiale og kommunisere med venner. Det beskrives at de kan sende opp mot tusen snapper frem og tilbake i løpet av en dag. Videre forteller de om uheldige opplevelser på blant annet Snapschat hvor de ofte får bilder de helst ikke vil se, noen ganger kommer det også videoer. De beskriver også at noen driver og maser om at de skal kle av seg. De forteller videre at de vet om jenter som har følt seg presset til å gjøre det, selv om de ikke har hatt lyst. De er enige om at det er flere gutter enn jenter som maser om at man skal kle av seg. Videre forteller de om hvordan noen legger ut veldig stygge kommentarer til ulike bilder. Det er ikke greit og handler om holdninger. Og det er når det gjelder holdninger vi voksne kommer inn i bildet, og blir de som må lære barna om hva som er rett og galt. Vi greier ikke å henge med på de raske endringene de fleste av oss, men å snakke med barna om hvordan man oppfører seg på nettet og ellers i livet det kan vi og må vi. Det er viktig å vise interesse og få til en god kommunikasjon med barna sine, slik at det er lettere å få innsikt i hva barna driver med på de ulike sosiale mediene. Det handler om en sunn nysgjerrighet og å skape tillit, slik at de vil komme å fortelle de voksne om det er noe. Noe det dessverre viser seg at de ikke gjør. De aller flest barna som har opplevd noe ubehagelig på sosiale medier, forteller det ikke til sine nære voksne.

Det vi voksne må tenke over er jo at vi også kan være foreldrene til de som ikke oppfører seg ok på de ulike mediene. Ofte er man redd for å ha de barna som blir utsatt for noe ubehagelig, men vi skal være obs på at vi kan være foreldrene til de som ikke oppfører seg greit også. Dette arbeidet må starte tidlig slik at barna våre er rustet til å stå imot uheldig press, og lære dem å ikke utsette andre for press.

Undersøkelser viser at vi i Norge snakker mindre med barna våre om internettsikkerhet enn resten av de nordiske landene. Foreldre kan gi inntrykk av å ha kontroll, også viser deg seg at de ikke har det. I Norge er vi litt naive og late, som ikke tar mer tak i det å skaffe seg oversikt, og viser interesse for det de driver med. Det handler om å få noe felles å sette seg inn i, ikke bare bli kritiserende fordi det tar så mye av tiden de kunne vært ute. Det er faktisk et sted de er sosiale og driver med noe kult, vi må bare lære oss å være påkoblet barna og hjelpe dem å håndtere det som kommer. Hjelpe barna våre å ikke gå over grenser som kan være krenkende for andre, og hjelpe barna våre hvordan de skal håndter det om andre er krenkende mot dem…

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.