Barn og humor
Barn og humor
«La oss ta vare på sjansen for å tulle og tøyse – slik at ikke alt blir grått og kjedelig omkring oss!»
Tor Åge Bringsværd
En god latter forlenger livet, sies det i det kjente ordtaket som de fleste kjenner til. Er det noe i det? Både i historien og i nyere forskning kommer det frem at humor er kilde til livsglede og livslyst. I tillegg kommer det frem at tull og tøys er svært viktig for barns utvikling. Ulike studier viser at det å tøyse med barna kan gi dem flere viktige fordeler. Vi er født med disposisjon til humor, og det betyr at vi har masse latter og smil i oss. For å utvikle nettopp denne evnen til å slippe ut latter og glede, kan det handle om oppdragelsen i hjemmet og hvordan barn og unge blir møtt på de ulike arenaene som de ferdes. Det kan være i barnehagen, på skolen, på ulike fritidsarenaer osv. Det handler om å tillate at ikke alt er så alvorlig, og det å få til et miljø som tillater humor.
Professor emeritus i medisin ved NTNU, Sven Svebak sier barn utvikler humor i takt med den kognitive utviklingen, altså evnen til å tenke. I over 50 år har han forsket på menneskers sans for humor.
Frode Søbstad som har drevet med forskning innenfor pedagogikk, sosiologi, mediepedagogikk og humor, uttrykker at humor er livsviktig. Videre mener han at det finnes for lite humor i de norske hjem. Det er mye alvor, og ofte blir de voksne stående for seriøsitet, regler og kontroll. Det kan være viktig å fokusere på det å skape et klima i hjemmet som tillater humor. Ved å være bevisst på det å skape glede, latter, tull og tøys så kan man oppleve at en ellers så stressende og aktiv hverdag kan bli lettere å håndtere.
Humor kan være med å bidra til en god psykisk helse, det å lære barna å ikke ta seg selv så høytidelig… Humor, latter og glede kan forebygge stress, minske smerteopplevelse, redusere spenninger – og dermed bidra til en bedre helse generelt. Det går ann å le av egne tabber, å allikevel være glad i og fornøyd med seg selv.
Den britiske psykologiforskeren dr. Elena Hoickasom jobber ved Universitetet i Sheffield, er verdensledende på sitt felt. Hun tydeliggjør ved å sende ut spesielle signaler kan foreldre hjelpe barn helt ned til 16 måneders alder med å skjønne forskjellen på spøk, late som-lek og fakta. Noen av hennes viktigste funn er samlet av Lars Bryne i en artikkel.
Her er fire grunner til at det er lurt å fleipe med barna i tidlig alder:
1. Hjelper dem å skille vås fra fantasi
Ved å tulle og late som kan foreldre hjelpe små barn til å forstå hva som er spøk, skuespill og fakta.
2. Takler stress bedre
3. Barna får lettere venner
Hoicka forteller at barn som har lært seg å lese ansiktsuttrykk og verbale signaler utvikler ferdigheter som er viktige i voksenlivet.
– Det å tøyse er viktig for å få venner, konstaterte hun.
4. Lærer lettere
Liksom-leker og tull øker også mulighetene til å lære og knytte seg til foreldrene.
– Å vite hvordan man skal spøke er bra for å opprettholde relasjoner, tenke utenfor boksen og nyte livet. Det å forestille seg ting hjelper barn til å øve på nye ferdigheter og lære ny informasjon, uttalte Hoicka.
Det er viktig å ikke blande tull og tøys med å «drite» ut barnet. Det skal være gøy på barnets premisser, og ikke le av, men med!
Humor er viktig folkens, få dere en god latter!
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!