Hva kan følelser gjøre med kroppen din?

Hva kan følelser gjøre med kroppen din?

Kobling mellom kropp og sinn er mye sterkere enn man tror. Vår fysiske og følelsesmessige helse påvirkes av hvordan tanker og følelser stimulerer visse kjemikalier i kroppen. Ved eksempelvis lykkefølelse sender hjernen vår ut to kjemikalier som serotonin og dopamin, noe som gjør kroppen godt. Det motsatte skjer ved negative følelser, noe som da heller forårsaker smerte og andre vondter som kan hindre oss i å føle oss vel.

Vi kan i perioder oppleve mye stress og uro, noe som gjør at vi kan føle oss helt overveldet. Det kan resultere i spenninger, angst, depresjoner, sosial angst og andre negative følelser. Vi er ikke klar over hvordan negative følelser kan påvirke livet vårt over tid. Det setter seg i kroppen, og over tid kan det føre til ulike fysiske og psykiske plager.

Det er viktig å ta signaler på alvor, og lytte til vondtene som setter seg i kroppen.”Vondter” i kroppen kan ha sine helt naturlige og fysiske forklaringer, men av og til kan smertene også ha sitt opphav i psykiske faktorer.

Kroppslige uttrykk kan fortelle noe om følelser og personlig historie. De forskjellige følelsene har sine forskjellige kroppslige uttrykk. Finn Skårderud beskriver i sin bok «Kroppen i psykoterapi» om temaet som allerede i 1872 ble beskrevet i Charles Darwins bok «The Expression of the Emotions in Man and Animals». Videre beskriver han hvordan den amerikanske psykologen og affektforskeren Paul Ekman (2004) reiste verden rundt og konstaterte at ansiktet er universelt når det gjelder å vise de forskjellige følelsene. Skam er slik, tristhet er slik, og lyst er slik, enten man er kineser eller østerdøl. Bakgrunn for uttrykkene er selvfølgelig forskjellig.

Det er viktig at vi i fellesskap kan snakke om kropp, selvtillit og følelser. Om vi kan bli mer nysgjerrige på hva som er grunn til at vi har det som vi har det på godt og vondt, kan det være med å skape endring i riktig retning. Om vi gjør mer av det som skaper en god følelse, og som kjennes godt ut i kroppen vil vi kunne få til positive endringer. Det vil kunne forebygge at vondter setter seg i kroppen og skaper negativitet. Det å rett og slett skape rom for å snakke med hverandre, barna, venner osv. om hvordan man observerer seg selv. Blir det for omfattende kan det også være lurt å ta kontakt med en profesjonell samtalepartner. Det kan forebygge at vondter i kropp og følelser manifesterer seg og blir mer omfattende. Om man blir gående over tid med vondt i følelsene, kan det sette seg som mer langvarige plager.

Vær positiv, ta dere selv på alvor, lytt til egne følelser og kropp! Det går fortere over om man tar ansvar og tar tak.  Det er en oppfordring.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.