Klar til skolestart i første klasse?

Klar til skolestart i første klasse?

I disse dager er det mange barn som er på besøk på sine aktuelle skoler for aller første gang. Det er spente barn og foreldre med ulike forventinger til hva det vil si å begynne på skolen.

Overgangen fra barnehage til skole kan være noe man husker resten av livet på godt og vondt, mens andre husker ikke noe av det. Uansett er det viktig at foreldrene er med og legger til rette så godt det lar seg gjøre for barna. Skolestarten kan være viktigere enn man aner for trivselen i årene som kommer. Det å engasjere seg som foreldre i skolegangen generelt, er blitt en viktig del av forventningene til foreldrerollen på alle de ulike trinnene. Det å være med å legge til rette for akkurat ditt barn og deres utvikling og modningsnivå er viktig. Det er jo stor forskjell på barna i utgangspunktet, men samtidig er det jo nesten et år i forskjell mellom de som er yngst og eldst i klassen. Det kan være lurt å huske på. Videre kommer det noen tips her:

  1. Snakk med barna om alt de skal lære, og alle de nye vennene de kommer til å få. Det er gøy å begynne på skolen! Snakk positivt om læreren og skolen.
  2. Forbered barna sosialt.Skolen er veldig annerledes enn barnehagen. Det er færre voksne, flere regler og andre forventninger til barna. Derfor er noe av det viktigste at barna har lært sosiale ferdigheter som å sitte stille, vente på tur, stå i kø, kle på seg og gå på do selv.
  3. Forbered barna på en mer faglig hverdag.Førsteklassingen trenger ikke å kunne lese, regne og skrive navnet sitt før skoleklokken ringer inn. De fleste barn er svært lærevillige i denne alderen, så det vil ofte gå bedre enn man som foreldre frykter.
  4. Bli kjent med skolen og skoleveien.Snakk om hva ulike ord som SFO, helsesøster, rektor, vaktmester, gymsal osv. betyr. Det kan virke stort og uoversiktlig for barna, noe som kan virke litt skremmende på forhånd.
  5. Pass på at barna får frokost og har med seg niste.Man lærer best med energi i kroppen.
  6. Vennskap og godt klassemiljø er viktig.Det er lurt å fange opp om det er noen barna får ekstra lyst til å være mer sammen med. Det kan være lurt å invitere noen med hjem.
  7. Bli kjent med foreldrene.Investér litt tid og krefter i å bli kjent med de andre foreldrene til barnets klassekamerater. Du skal mest sannsynlig forholde deg til disse menneskene i mange år fremover, og det er både nyttig og hyggelig å bli kjent med dem. Det gjør det lettere å legge til rette for vennskap, men også å ta opp eventuelle ubehagelige ting som måtte oppstå i klassen.
  8. Sett deg inn i rutinene.For foreldre er overgangen fra barnehage til skole stor. På skolen og SFO er det få voksne, og man kan ikke regne med daglige rapporter om ditt barn. Les derfor alle lapper som kommer fra skolen, og sett deg godt inn i barnets ukeplan. Finn også ut hva barnet trenger av skiftetøy og innesko og sørg for å titte innom plassen ved henting og levering for å se om alt er på plass.
  9. Engasjer deg.Jo mer du engasjerer deg i barnets skolehverdag, jo tettere kan du følge opp.
  10. Første skoledag fortjener å feires!Gjør noe hyggelig sammen for å markere dagen. Kan dere ha noe spesielt til frokost eller gå på kafé etterpå?

Kilde: De ti rådene er oppsummert av Kristin Grue Langset utfra ulike kilder.

Det er viktig at man som forelder er åpen og tør selv å gå til læreren om det er noe man lurer på. Det er ikke alltid man er helt klar over hva som forventes av de foresatte på akkurat den skolen ditt barn starter. Vær undrende og åpen for en dialog som blir avklarende.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.