La barna hjelpe til

La barna hjelpe til

”Menneskene er skapt til å hjelpe hverandre. Bare i vilje til fellesskap fungerer menneskelivet etter sine bestemmelser”.

Manfred Björkquist

Barn og unge som får lov til, og til og med må hjelpe til hjemme føler seg mer nyttige, og opplever mestring og ofte en fin tid med foreldrene.

Det er viktig å legge til rette for arbeidsglede og morsomheter. La barna være med på det som skal gjøres både inne og ute. Gi barna mye ros når de viser eget initiativ. Det er viktig å tenke over at barna lærer av å være med å se, lytte og få lov til å prøve seg. Som foreldre må man rose det de gjør riktig, ved å kritisere er det ofte at man passiviserer og gir dem en følelse av ikke å være gode nok. Det er viktig å oppmuntre og veilede underveis på en positiv og morsom måte. Man skaper en tid sammen med barna som blir hyggelig og morsom, samtidig som man er aktiv. Barna sitter da ikke passive foran en skjerm. Videre er det viktig å tenke over at det er mye positivt i å mestre noe og få ros av de voksne. Barna liker å føle seg nyttige og blir stolte av å være med å bidra til fellesskapet. Det vil styrke barnas opplevelse av egenverd og selvfølelse. Det er ikke noe bedre enn å få skryt for noe man mestrer på en god måte. Det er også viktig å tenke på hvilke grunnlag man er med å legge for videre selvstendighet. Barn som hjelper til hjemme blir mer selvstendige og får bedre selvtillit på det å klare seg selv. Det å være ryddig og se hva som er trengs er noe som må læres, det er man ikke født med.

I en undersøkelse Dagbladet gjorde for noen år siden, kom det frem at rundt halvparten av norske barn slipper unna husarbeid. De stilte seg da spørsmålet om man kommer for seint i gang med å implementere disse vanene hos barna? Det tror jeg, og jeg tror det kan være flere grunner til det. Blant annet kan det handle om foreldre som ikke tar seg tid, foreldre som syntes de selv gjør det fortere og bedre uten innblanding eller foreldre som er redde for å forlange for mye av barna sine. Når det gjelder arbeidsoppgaver må det tilpasses alder og modenhet. La barna hjelpe til med det du ser de kan mestre. Finn ut hva som motiverer akkurat ditt barn og gjør mer av det. Finn ut av belønninger som funker og er overkommelige å gjennomføre utfra alder og modenhet. Bli gjerne enige med barna om belønningene, det de selv er med på å forhandle seg frem til, er  muligens lettere å motivere med.

Gjør det morsomt, og overrask med litt klovnerier. Det er alltid gøy og le godt sammen med barna.

Dette kan kalles kvalitetstid med barn og unge.

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.