Duller dagens foreldre for mye?
Duller dagens foreldre for mye?
Det er starten på sommeren, og det kan muligens bli mer dulling og løse grenser enn vanlig. Her er litt innputt fra ulike hold i forhold til utryggheten som kan oppstå om man blir for ettergivende eller ”snill”.
Tone Strømøy mener dagens foreldre er altfor ettergivende. Hun er lektor i pedagogikk ved Høyskolen i Oslo og Akershus, og har tidligere skrevet boken Oppdragelse mellom frihet og grenser. Strømøy mener unge foreldre i dag duller for mye, og lar barna forhandle for lenge. Det er lov å si at ”nå holder det”. Foreldre er nødt til å ta ansvar, ellers utvikler det seg til at barna vil bestemme alt selv.
Det er selvfølgelig viktig at barna skal bli hørt, men man må som foreldre også tåle å ta upopulære avgjørelser. Det er faktisk vår plikt, selv i en stressende hverdag hvor man lett kan ty til lettvinte løsninger. Hvor friheten og at barna bestemmer kan ta overhånd, fordi det er lettere å gi etter enn å stå i grensene og vise hvem som bestemmer og ta lederrollen. For det er rollemodeller vi er. Vi ønsker å møte barna med en måte å være på som fremmer god utvikling. For å få til det, må man som foreldre kunne forstå barnets ulike følelser og behov og kunne bekrefte barna for det de uttrykker. Det henger faktisk sammen med trygghet og lykke. Trygge barn får man om man skaper forutsigbarhet, trygge rammer og klare forventinger. Samtidig som man er en god rollemodell. Det å klare å se at ulike barn har ulike behov er også en del av foreldrerollen. Det krever at man er tilstede med sinn og skinn!
Stig Torsteinson og Ida Brandtzæg er barnepsykologer tilknyttet Nic Waals institutt. De holder kurs for foreldre og foresatte om barneoppdragelse og psykologi, kalt «Circle of security». Trygghets sirkelen som helt sikkert mange har hørt om. Ifølge de to har trygge barn med seg et psykologisk immunforsvar. De har det bra med foreldrene sine, de er mindre sinte på foreldrene, de har også en tillit til at de får hjelp når de trenger det. Foreldre som er gode til å tenke på barnet, og å sette seg inn i hvordan barnet tenker og føler, har lykkeligere barn enn de som ikke gjør det, sier de.
Videre så vet vi også at de samme barna med større sannsynlighet overfører den tryggheten som oppstår, over til andre arenaer hvor ikke foreldrene alltid er med. De har en større trygghet i hva som er rett og galt fordi det oppleves rasjonelt og samspillet bygger på tillit og respekt.
Altså litt dulling i ferien må være lov, men fortsatt viktig med tydelige, respektfulle, forventningsfulle og kjærlige foreldre som barna betrakter som trygge og gode rollemodeller. Det å finne den balansen mellom frihet og grenser for akkurat ditt barn, slik at det fremmer en trygg og god oppvekst.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!