Hjernen påvirkes av omsorgssvikt

Hjernen påvirkes av omsorgssvikt

”Kranie og hjerne er nesten det samme. Bare at den ene er med fyll og den andre er uten”.

”Vi har hjerne for at håret skal ha noe å henge fast i”.

                                                                                                                     Fra barnemunn

Det er litt forskjellig utfra alder og kunnskap hva man tenker om hjernen, men det vi vet mer om enn noen gang er hvordan hjernen utvikles og påvirkes gjennom hele livet. Det er faktisk ikke noe bare håret skal henge fast i.

Det finnes også mer kunnskap og innsikt i hvordan hjernen formes. Det vi vet er at omsorgssvikt skader hjernens utvikling. Det viser seg at omsorgssvikt kan føre til skader i hjernen på barn.

Tilknytning til voksne er viktig for at barn skal utvikle seg normalt. Hva da når de voksne ikke gir tilstrekkelig omsorg for barnet i tidlig alder?

Det viser seg at i løpet av de fem første leveårene blir hjernens masse tredoblet, og det foregår en overproduksjon av koblinger i hjernen. Med andre ord begynner det en «storrengjøring» av nervebaner i barnets hjerne de første leveårene, og her har barnets samspill med sine omgivelser en betydelig rolle i hvordan barnehjernen vever sammen sine erfaringer. Disse erfaringene blir værende som et erfaringsnett for hvordan man møter verden videre i livet. Hjernen og utviklingen påvirkes i samspillet mellom arv og miljø, derav påvirkningen ved omsorgssvikt. Ved hjerneskanning er den hvite substansen i hjernen, som er endel av nervesystemet, vist seg å være annerledes hos barn utsatt for omsorgssvikt.

Unormal hvit substans har tidligere vært satt i sammenheng med utviklingsmessige forsinkelser knyttet til blant annet intelligens, konsentrasjon, språk og regulering av følelser.

Men selv om barn har blitt utsatt for omsorgssvikt helt i starten av livet, er det mulig å snu utviklingen. Hjernen er plastisk og mulig å påvirke gjennom hele livet med riktig stimuli.

Denne påvirkningen kan også endres positivt igjen om man får riktig omsorg og hjelp, da så tidlig som mulig. Dette er vist gjennom forskning hvor de har skannet hjernen til barn og målt den hvite substansen i hjernen underveis som det er gitt riktig hjelp.

De faktorene som fremstår som de aller mest beskyttende for barn i tidlig alder er knyttet til barnets omsorgssystem. Det man mener er særlig viktig handler om trygghet, stabilitet i omsorgsrelasjonene og støtte fra familiemedlemmer eller andre voksne.

Derfor er oppfordringen, ta vare på barna og om det er utfordringer så be om hjelp tidlig.

Kilder:

Bruce Perry

Susan Hart

Pat Ogden

Dag Nordanger

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.