Hvordan påvirker barndommen?
Hvordan påvirker barndommen?
Franske forskere hevder det sosiale og psykologiske miljøet du blir født inn i, kryper bokstavelig inn under huden din! På godt og vondt vil det prege deg resten av livet. Mennesker er mest følsomme i barndommen. Sinnet er ikke utviklet og hendelser setter seg i bevisstheten og i følelseslivet som erfaringer. Disse erfaringene kommer til å prege man resten av livet. Det gjelder både de gode, vanskelige og traumatiske opplevelsene.
Selv om utviklingen gjennom hele livet har innflytelse på hvordan vi blir som personer, så peker all forskning på at barndommen er av aller størst betydning. Det er forskningsresultater fra flere ulike land som beskriver hvordan helsen vår påvirkes av negative opplevelser i barndommen. Altså barn som opplever grensekrenkelser som kan handle om omsorgssvikt, seksuelt misbruk og ulike former for mishandling fysisk og psykisk. Ikke bare den psykiske helsen, men også den somatiske helsen kan bli påvirket. Psykologspesialist Nordanger forteller om forskning som viser at hele nervesystemet vårt formes og organiseres av erfaringer vi har tidlig i livet. Med tøff barndom settes hjernen i overlevelsesmodus. Stress og uro som barn utsettes for er noe som setter seg i kroppen. Derfor er trygghet nøkkelordet! Slipper man å bruke hjernekapasiteten på å beskytte seg selv i barndommen, har man de beste forutsetninger for god helse i Norge fortsetter Nordanger.
Alle foreldre ønsker det beste for sine barn, og tar seg ofte av barna sine på en måte som de selv har blitt behandlet, og/eller på en måte som de selv skulle ønske at de ble behandlet. Selv om man som foreldre gjør sitt beste, vil det være riktig og det beste for barnet å gi det hva det har bruk for. Det er viktig at barn føler seg sett, møtt og hørt og blir akseptert som den personen man er. Om foreldrene ikke alltid har tid, eller noen ganger blir urettferdig mot barna, er det ikke det som vil gjøre stor skade. Men blir det et mønster i familien, hvor foreldrene aldri har tid, overser, blir for voldsomme, erter og annet, vil det gjøre stor skade. Det vil påvirke barnets personlighet om hverdagen domineres av uenigheter, uro, savn og mangler. Noen foreldre er også i spesielle situasjoner som ekteskapelige utfordringer, skilsmisse, sliter psykisk, økonomiske utfordringer, alkoholmisbruk eller annet, hvor man må være ekstra oppmerksom på barnas behov. De voksne kan ikke tillate seg å tro at barna ikke påvirkes. Barna er avhengig av foreldrenes samarbeidsevne, og evnen til å trekke inn andre ved behov. Det å se barns signaler tidlig vil være med å hjelpe dem på best mulig måte. Noen barn har sterke uttrykk og andre skjuler mer at de har det utfordrende. Uansett bør de nærmeste som opplever endringer ha mot til å spørre om det er noe. Det er faktisk det mange sier som har erfaringer med tøff barndom – Hvorfor spurte aldri noen om hvordan jeg hadde det?
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!