De lærde strides
De lærde strides
De lærde strides om hva som er grenser, inngripen i privatlivet, barneoppdragelse, plikt osv. Hva kan vi og bør vi gjøre for å ”kontrollere” hva barna våre driver med eller blir utsatt for via noe som skal og bør være positivt?
Data, spill, internett og mobil er blitt en viktig del av hverdagen til barn og unge, og er som oftest noe positivt. Men det foregår også krenkelser, trakassering, mobbing og seksuelle overgrep mot barna. Ofte opplever foresatte å ikke ha kontroll over hva barna driver med. Man kan ha tillitt og tenke at det går fint, også viser det seg at barna kan både bli utsatt og utsette andre for noe som ikke er greit eller direkte skadelig. Ifølge medietilsynet har så mange som en av fire barn mellom ni og seksten år opplevd at noen har vært slemme mot dem eller mobbet dem på internett, spill eller mobil. De aller fleste barn vil la ulike hendelser bare være, ikke gå til noen å prate om det. ”Sånn er det bare”. Det å bli krenket på andre måter også kan ofte være skamfullt, og det kan være vanskelig for barna å bringe tema på banen. Om barna sier noe er det viktig å ta det på alvor, det kan være mer under så ikke bagatelliser, men sjekk ut.
Det er derfor viktig å snakke med barna om regler på nettet, hva skjer, hvordan er det for deg osv. Det kommer frem i medietilsynets undersøkelse at barna ønsker å lære om trygt bruk av nettet av sine foreldre og skole. Jo yngre de er, jo mer innblanding er naturlig fra foresatte. Vi må da vite at vi har noenlunde kontroll over ulike medier, det for å hjelpe barna og beskytte dem. Det ønsker barna selv også! Barna og ungdommene trenger å lære folkeskikk også på nettet, ofte kan de der skrive ting de ikke ville sagt til noen direkte. Det er noe å tenke på med alle ulike typer barn, det er noen sperrer vekk når man sitter med telefonen, pcen, nettbrettet og kan snakke direkte uten å se den andre personen. Man ser da at det ofte kan bli sagt noe som ikke er greit, selv av den mest beskjedne og stille ungen. Barna kan være utsatt for mobbing i det skjulte, men de kan også være de som mobber, trakasserer, sprer negativt budskap eller bilder i det skjulte.
Vi som foresatte må vise respekt for barna, få til gode dialoger om bruk og oppførsel på nett som ellers i samfunnet. Vi må lytte, men ikke dømme. Det å få til en åpenhet og få barna til å vise hva de driver med, og få til samtaler om farene på nettet også. Vi skal også være obs på lukkede grupper som vi da muligens ikke blir vist. Får vi som foresatte mistanke om at noe ikke er som det skal, og vi er redd for at noe ugreit skjer er vi som foresatte pliktet til å ta ansvar. Vi har ansvar for barna frem til 18 år, det innebærer også å hjelpe til å beskytte dem for mulige farer også på nettet.
Videre kan man gå inn på blant annet redd barnas internett sider og lese om nettvett. Der er det også tips til temaer som man kan snakke med barna om. Og ikke vent til det er noe som er vanskelig, la det bli en naturlig del av samtalene i hjemmet. Det er å bry seg, og det er viktig. Vi voksne må ikke la oss vippe av pinnen om barna påstår vi er så nysgjerrige, bare skal snoke, mistenker de, overdriver eller lignende. Voksne som har ansvar for barn må tåle å stå i dette, og samtidig se hva akkurat deres barn er i behov av.
På dette området er det ofte barna som har mer kunnskap enn foresatte, så be barna om å lære dere. Et godt utgangspunkt for samtale rundt tema.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!