Når barn driver med ”dyremishandling”

Når barn driver med ”dyremishandling”

Dyr er slike behagelige venner – de stiller ingen spørsmål og kritiserer aldri.

                                                                                                                     Georg Eliot

Det er stor grunn til å ta på alvor om barn er slemme mot dyr. For at det skal kategoriseres som dyremishandling, må det være en bevisst handling – altså ikke tilfeldig. Det skal være sosialt uakseptabelt og forårsake smerte, lidelse, nød og/eller død. Generelt må man vurdere både handlingen og intensjonen, sammen med barnets alder.

I Trøndelag er det opprettet en dyrekrimgruppe, hvor politiadvokat Alf Rune Nilsen forteller om flere saker med barn som er endt med anmeldelse. Det har da handlet om å skade dyr som blant annet kaniner og fugleunger. Han sier videre at barn som begår mishandling mot dyr trenger hjelp, og det blir varslet barnevern og pårørende.

Man kan stille seg spørsmålet – er det sammenheng mellom mishandling av dyr og

menneskelig vold? Ja, sier studier og empiriske bevis. Mange studier i USA og Canada viser denne sammenhengen.

Det må ansees som et faresignal og settes inn hjelp mot videre negativ utvikling, om man oppdager ondskapsfulle handlinger mot dyr.

Barns grusomheter mot dyr kan være indikator på andre former for overgrep i hjemmet. Trusler om vold og vold mot kjæledyrene blir ofte brukt som middel for kontroll i familier med vold.

Om man oppdager at barnet sitt har en uakseptabel behandling av dyr, er det viktig å ta det på alvor. Det kan faktisk være et symptom på at barnet ikke har det er helt greit selv, og kan oppleve vanskeligheter i nærmiljøet og/eller ha med seg traumatiske hendelser.

Hvordan kan man snakke med barna om dyremishandling?

Man kan fortelle barna at dyremishandling aldri er akseptabelt. Barn kan gå gjennom en fase hvor de er nysgjerrige på deres virkninger på dyr, og kan for eksempel drepe insekter. Dette er en normal fase av oppdagelse, men presenterer en mulighet for voksne å lære bort verdien av hvordan man skal behandle dyr.

Barn bør aldri få lov til å drepe eller skade dyr uten noen konsekvenser. Uten å gjøre noe med det, kan barn som misbruker dyr med større sannsynlighet bli involvert i mobbing, hærverk og annen anti-sosial atferd som kan eskalere til alvorlig vold senere i livet.

Det er også viktig å ta på alvor om barn rapporterer å være vitne til et annet barn som misbruker dyr, det bør meldes til foresatte for å unngå videre negativ utvikling.

Nyere studier har også vist at ofte når dyremishandling oppstår, er det også andre utfordringer i nettverket som eksempelvis familievold, barnemishandling, misbruk.

Videre viser også forskning at voldsutøveren ofte har barndom og ungdoms historier med alvorlig og gjentatt dyremishandling.

Så det er stor grunn til å lære barna sine å ha respekt for alt levende.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.