Påskeferie

Tekst til Hverdagsliv spalten i TA den 28.03.15

av Anniken Aaltvedt

Påskeferie med trygge voksne!

 ”ingen barn skal ha vonde hemmeligheter…”.

fra barnemunn i redd barna aksjonen – jeg ser –

Påskeferien står for dør, mange har allerede reist på ferie. De aller fleste gleder seg til fine dager sammen med familien. Men noen gruer seg faktisk. Det er mange barn som opplever det man aller minst kan tenke seg, og faktisk gruer seg til ferien. Det kan handle om voksenes misbruk av alkohol, piller, narkotika, at barn er vitne til eller opplever vold og ikke minst barn som opplever seksuelle overgrep.

Undersøkelser viser et så stort omfang av seksuelle overgrep at det faktisk omtales som et samfunnsproblem. Det er også store mørketall, da man vet at svært mange bærer alene på historiene i flere år. Gjennomsnittlig tar det 17,5 år før man tør å snakke, og det er få som anmelder overgrepene informerer Senter mot seksuelle overgrep.

Skien kommune er som kanskje noen har fått med seg en av ti kommuner som er plukket ut til å ha ett år med fokus på åpenhet og synliggjøring av seksuelle overgrep mot barn og unge. Det er en landsomfattende kampanje som Redd Barna står for, som heter Jeg ser (jegser.no).

For oss som bor i de andre kommunene i Telemark er det ikke noe mindre viktig å ta med oss alt det motet og kunnskapen som formidles. Det er viktig at vi alle som omgås barn tar inn over oss at barn opplever grusomme ting i alle samfunnslag. Man skal ikke være paranoid, men heller ikke naiv. Det kan være blant annet nabo, kollega, i vennekrets eller egen familie. Hva vet vi ordentlig om vår omgangskrets? Kan vi egentlig gå god for noen? Vet vi egentlig hva som skjer på innsiden av fire vegger? Hvor ofte er vi i samtaler hvor verdier og holdninger blir diskutert rundt temaet? Hvor ofte er vi i settinger hvor det er snakk om hvor grensene går? Hva gjøres om man hører noen uttalelser fra voksne som man tenker er hårreisende? Hvordan omtaler man barn og unge? Flere spørsmål enn svar, men viktig med bevissthet.

Barna gir signaler som voksne rundt merker! Tall hentet fra Blå Kors sin befolkningsundersøkelse gjort i 2014, informerer at hele 64% har vært bekymret for barn.

Men allikevel kommer tvilen den voksne til gode. Og videre hvem er den voksne? Det kan jo være hvem som helst… Vi MÅ ta innover oss hvor skadelig det er for barn og unge å oppleve en hverdagssituasjon som er utrygg. Tenk deg å gå rundt å ikke vite når det skjer noe neste gang. I ettermiddag… I kveld… I morgen… Til helgen… I påskeferien…? Dette blir deres hverdag, med blant annet frykt, smerte, skam, skyldfølelse og utmattet het.

Vi alle må gjøre noe, ikke bare se og så se en annen vei for å regne med at andre gjør noe.

Vi må tåle å stå i det ubehagelige… Tenk deg de barna som opplever å bli voldtatt, misbrukt, utsatt for eller vitne til fysisk/psykisk vold- for mange av dem handler det om å overleve ikke leve. Barn har rett til beskyttelse, og vi er forpliktet til å melde.

Vi må se og gjøre… La disse vanskelige temaene bli noe man snakker om og ikke tier i hjel. Den skaden disse barna opplever, tar de med seg og påvirkes av resten av livet.

Alle som ser noe eller observerer noe mistenkelig har en plikt til å melde fra. Det er straffbart i forhold til § 139. Denne paragrafen beskriver hvordan man kan få bot eller fengsel inntil 1 år til den som unnlater å avverge eller melde til politiet, for å avverge en straffbar handling.

Hvordan kan vi alle bli mer våkne og stole på oss selv når man ser at noe er galt?

Ta kontakt med: jegser.no, smstelemark.no (senter mot seksuelle overgrep), tlf; 116 111 Alarmtelefonen for barn og unge, men også for voksne som vil melde bekymring. 116111.no for mer informasjon på nett, stinesofiestiftelsen.no, ung.no, statensbarnehus.no, lvh.no (legevakthåndboken.no), reddesmå.no

La oss ta inn over oss virkeligheten og gjøre noe, samtidig som vi skal kose oss i påsken kan vi alle være med å gjøre en forskjell.

God Påske Telemark!

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.