Traume

Tekst til Hverdagsliv spalten i TA den 11.04.15

av Anniken Aaltvedt

Traume

”Traume” er ikke bare historien om noe som hendte i fortiden – det er også avtrykket av smerte, skrekk og frykt som lever på innsiden av personen i dag.

Bessel van der Kolk, 2014

Ordet traume kommer fra gresk og betyr skade eller sår – en skade på kroppen av fysisk eller psykisk karakter. Her snakker vi videre om psykiske traumer som kan oppstå ved opplevelser som jeg har skrevet om ved flere tidligere anledninger i Hverdagsliv, blant annet overgrep, vold og omsorgssvikt.

Traume som begrep er blitt en del av dagligspråket, et begrep som ofte brukes på en ukritisk måte. Man leser i aviser, blader og ser på TV hvor det blir beskrevet hendelser, det som har skjedd som om det er selve traumet. Det er mange hendelser og opplevelser som kan være ubehagelige, uønsket og svært krevende, men ikke traumatiserende av den grunn. Man har lett for å tenke at mye er traumatisk, men det handler om hvordan hver enkelt håndterer en overveldende hendelse i etterkant og avgjør om det er traumatisk for den det gjelder. Eksempelvis kan flere være i samme bilulykke, hvor noen kan oppleve det som traumatisk og andre opplever det vanskelig, men håndterer det. Et traume innebærer at det har skjedd en skade, hvor angst- og stressnivået er blitt for høyt slik at hjernen overveldes og hendelsen ikke kan bli bearbeidet og håndtert på vanlig måte.

Hva kan man gjøre om man har opplevd noe som har virket traumatiserende?

Traumer kan bearbeides uansett om de har oppstått nylig, eller er resultat av noe langt tilbake i tid, om det er en enkelt- eller flere hendelser. Traumer kan arbeides med om man er barn, ungdom eller voksen, uansett alder. Ofte er det slik at de som har opplevd traumatiske belastninger i oppveksten ofte har mer omfattende plager, og har høyere risiko for mer omfattende traumereaksjoner om man opplever nye traumatiske hendelser i voksen alder.

Uansett er det viktig å motivere seg selv eller andre til å ta imot hjelp til å bearbeide ulike traumatiserende opplevelser, for å redusere og etter hvert løse opp stressreaksjoner som kan sitte i kroppen. Traumatiske minner lagres forskjellig fra andre minner, de aktiveres ufrivillig og man kan bli overrasket over seg selv og egne reaksjoner. Ofte forsøker man å fortsette hverdagslivet som vanlig, men kan utvikle fobi mot kroppen og traumeminner, videre kan man være relativt ubevisst traumene og deres konsekvenser. Forskning har vist at systematisert traumebehandling gir bedrede resultater.

RVTS.no, traumenett.no, handlekraft.no er noen internettsider man kan finne mer informasjon om temaet.

God helg!

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.