Påske og barndomsminner

Påske og barndomsminner

Alle foreldre ønsker å bidra til at barna skal få med seg gode barndomsminner. Påsken er jo en tid hvor mange er ute på tur, koser seg med god mat og drikke og har gode opplevelser i fleng. Det er mange tips på nettet til hva man kan finne på av aktiviteter i påsken, både ute og inne.

La barna få tid med deg! Vær tilgjengelig og vær med å skape gode barndomsminner for barna rundt deg. Vi som foreldre er med på å skape barndomsminner uansett om de er gode eller om de er belastende. Derfor er det viktig å være bevisst inntak av alkohol med barn tilstede. Nyere SIRUS (Statens institutt for rusforskning) -forskning har kommet fram til at 50.000-150.000 norske barn lever sammen med voksne som har risikofylte drikkevaner, og at ungdom med foreldre som er ofte beruset også er mye mer utsatt for vold i hjemmet enn andre unge. Videre kan alkoholen skape utrygghet og uro, uten at det blir noe dramatikk. Det kan oppleves vanskelig for barn å se at foreldrene blir annerledes og forandrer seg. Det er ingen fasit på hva barna tåler og ikke, og det er mange ulike fagpersoner som mener forskjellig om dette. Men det som er helt sikkert, er hvordan akkurat ditt barn reagerer er viktig å ta hensyn til. Da må man også være ærlig mot seg selv som voksen, og ikke bagatellisere egen atferd opp mot barnas eventuelle reaksjoner. Hvor mange glass tåler akkurat ditt barn? Barn som har opplevd utrygghet i forbindelse med alkohol, vil naturlig reagere i andre situasjoner hvor alkohol er involvert.

Kari Randen, leder i alkovett-organisasjonen Av og til, råder foreldre til å ta hensyn til disse punktene i forhold til alkohol:

Vin eller brus? 5 råd for godt alkovett:

  • Bestem på forhånd om – og hvor mye – du vil drikke når barna er tilstede.
  • Barn merker endringer i oppførsel tidligere enn vi tror. Drikk derfor litt mindre enn du selv vurderer som greit.
  • Sørg for at det er flere anledninger i løpet av ferien uten alkohol enn med.
  • Bli ikke beruset når du er sammen med barn. Barn og fyll er aldri greit.
  • Ser du et barn som har det vanskelig på grunn av andre voksnes alkoholbruk, så ta kontakt med barnet og tilby trygghet.

Nyt øyeblikkene med barna og ungdommene om du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller hjemme. Barna er forskjellige og påvirkes forskjellig, det er også viktig å ta hensyn til om barna er i trygge omgivelser eller på et fremmed sted.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.