Barn, alkohol og påskefeiring

Tekst til Hverdagsliv spalten i TA den 20.03.16

av Anniken Aaltvedt

 Barn, alkohol og påskefeiring

«Jeg får ikke sove, er så redd for at noe skal skje…».                                                                                                                                                                              fra barnemunn

Påskeferien er i gang allerede for noen, og flere fridager står for tur. De aller fleste koser seg med noen fridager sammen med familien, hvor blant annet barna er i fokus. Man er sammen og koser seg med dager annerledes fra hverdagen…

For noen blir denne annerledesheten ganske forskjellig fra det man tenker er bra for barn og unge. En del barn forbinder høytider også med alkohol og utrygghet. Barn liker ikke å se at foreldrene forandrer seg når de drikker alkohol. Det er viktig å huske at barn og unge merker en forskjell hos foreldrene lenge før foreldrene tror de merker det. Tall fra AV-OG-TIL viser at 45% av den voksne befolkningen drikker alkohol i påskeferien sammen med barn. 210 000 nordmenn drikker mer enn tre enheter per dag i denne ferien, og påsken oppleves ubehagelig for ca 20.000 barn og unge i alderen 8-18 år (enda flere om man tar med 0-8 år også). Det er når det blir ubehagelig for barna det oppstår en mismatch mellom hva som er greit og ikke. Husk barna er avhengig av de voksne, som gir dem trygghet, forutsigbarhet og oppmerksomhet. Hva skjer med de barna som blir værende våkne for å passe på? Blir det uro, krangel, bråk utover kvelden og natta? Om det skulle skje, later ofte de voksne som om det ikke har skjedd dagen etter. Det kan bli en utrygg situasjon som barna reagerer på. Barn er mye mer følsomme for stemninger i omgivelsene enn voksne ofte later til å tro. Mange barn som vokser opp i familier med et høyt alkoholkonsum er ekstra sårbare for å utvikle ulike angst og fobier. Dette støttes av fagsjef, Frid Hansen ved Borgestadklinikken, som sier at voksne barn av rusgiftproblematikere har økt risiko både for emosjonelle, kognitive, sosiale og psykiske plager sammenliknet med andre voksne.

Barn som opplever utrygghet ved flere anledninger i oppveksten, og blir gående og grue seg til ferier er sårbare for å dra med seg utfordringer til senere i livet.

Barna fortjener at vi har et bevisst forhold til det vi drikker! Det er de voksne som må bestemme hvor mye de skal drikke sammen med barna. De MÅ kunne stoppe! Barna velger ikke…, og det er ikke sikkert de svarer ærlig om man spør heller!

Ha en god påske videre, og nyt alkohylene med omhu!

fmr.no, nsf.no, avogtil.no, fhi.no

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.