Barna kan påvirkes av foreldres engstelse og uro

Tekst til Hverdagsliv spalten i TA den 24.10.15

av Anniken Aaltvedt

Barna kan påvirkes av foreldres engstelse og uro

Dersom foreldre er mye engstelige, lærer barna at livet og verden er farlig”.

                                                                                  psykologspesialist Atle Dyregrov

Er man som foreldre engstelige og urolige vil det kunne påvirke barna. Barna lærer rett og slett av de voksne eksempelvis hvor farlig mørket er, edderkopper, lyn og torden, det er å fly og så videre.

For barn observerer. Ser de redsel, blir de redde selv også, mener Dyregrov. Det at engstelse smitter, er godt dokumentert i forskning. Barn og ungdom påvirkes uansett alder, også babyer merker følelser. Psykolog Magne Raundalen sier barn tidlig legger merke til foreldrenes sinnsstemning – selv før de har språk.

Derfor er det så viktig at vi som foreldre er bevisste hvordan vi håndterer situasjoner, hvor man selv opplever uro og engstelse. Raundalen understreker viktigheten av at foreldrene forplikter å lære seg å være rolig. Som foreldre må vi være bevisste, og man kan komme langt med å forklare. Det å tørre å sette ord på det som oppleves som vanskelig, både små og store engstelser kan forklares og settes inn i en forutsigbarhet. Men det er selvfølgelig ikke alt barn bør vite. Vi må tenke gjennom hvordan vi forklarer, og hva vi skal forklare for barna. Raundalen kommer med et eksempel som kan hjelpe barn og forstå bedre. ”Har mor flyskrekk, kan hun for eksempel si: Mamma gruer seg i noen dager før vi skal ut og fly, og må kanskje ta en tablett. Men det er ikke noe du trenger å bekymre deg for”. Noe tilhører voksenverden og annet kan barn involveres i. Går man som voksen rundt og er bekymret for eksempelvis en føflekk som ikke ser helt bra ut, trenger man ikke å involvere barna i om det kan være kreft, før man får sjekket med lege og avklart. Da kan man uroe barn unødig, noe som kan være skadelig. Videre er det viktig også her viktig tiduske som skrevet i forhold til flyskrekk som kan hjelpe barn og forstå bedre. norutsigbarhet.pplever å huske på barnas tilstedeværelse når vi voksne prater, deres forståelse av det vi prater om utfra alder blandet med fantasi, kan bli ganske skummelt. Det er ikke lett for barn å skille på de voksnes uttrykk ved oppskjørtethet, frykt, redsel eller annet. Barn kan uten at man tenker over det og ønsker det, plutselig gå rundt og engste for familiens økonomi, om foreldrene skal skilles, om det blir krig og annet, fordi de ha overhørt foreldrenes samtaler.

Videre skal man være klar over at barn er født forskjellig, og noe engstelse handler om barnets temperament. Det trenger da ikke å handle om påvirkning fra foreldrene. Det er barn som er født ekstra forsiktige og er i behov av ekstra mye støtte og forståelse fra foreldrene i ulike situasjoner. Et forsiktig barn skal aldri presses eller dyttes ut i ukjente situasjoner, men det må få støtte til å tørre å prøve og jobbe mot en gradvis mestring av utfordringer. Eksempelvis er ungen redd for vann, kaster vi ham ikke i bassenget, men legger skritt for skritt opp til at barnet etter hvert går uti – en prosess som kan ta flere uker.

Sier professor Philip Kendall, en av verdens ledende kapasiteter på angst blant barn og unge.

Budskapet er ta hensyn til deg selv og barna. Fortell deg selv hvor viktig akkurat du er for ditt barn, og dets påvirkning. Ta kontroll over egne frykter i form av å snakke om det, så blir det ikke så vanskelig for barna og håndtere.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.