Trygge hjem i førjulstiden
TRYGGE hjem i førjulstiden
”For mye kjærlighet skjemmer aldri bort barna. Barn blir bortskjemt når vi gir dem gaver som en erstatning for vårt nærvær”.
Dr. Anthoney P. Witham
Vi er på vei inn i en av årets mest hektiske tider. De aller fleste gleder seg til julen til blant annet fridager med familien, til hyggelige stunder, pynting, baking, julegaver, julemat og flere ulike tradisjoner. Men det er nå slik at mange barn, så mye som hvert tiende barn som gruer seg til jul. Forskningstallene viser at mange barn ikke har det trygt hjemme til vanlig, og vi vet at det er en generell økning av vold i julen, sier Lena Reif, leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos. Flere barn nærmest frykter julen, men går ofte med det alene i det stille. Det er ikke bare vold som kan gjøre det vanskelig. Det er ofte barn som har med seg negative erfaringer fra tidligere som gjør at julen ikke blir særlig koselig. Barnepsykolog Eva Tedgårds møter alle slags mennesker, også de som knapt har råd til noe i julen fordi de har dårlig økonomi. Greier man da som foreldre å heise på skuldrene og si «Ah, det er ikke det som betyr noe. Vi lager egne gaver og har det koselig, likevel», kommer barna til å få en herlig jul likevel ifølge Tedgård.
Hvordan vi voksne har det påvirker barna. Er de voksne avslappede og glade, oppfatter barna julen som koselig. Men det gjelder også det motsatte, sier hun videre.
I julen når familien er samlet, kan stressnivået være høyere og i noen tilfeller er det mye alkohol. Alt dette kan bidra til at voksne er annerledes, mer uro, lettere for å begå overgrep, både vold og seksuelle overgrep. Tilgangen er jo større på barnet når alle har fri og er innendørs sammen, sier Ada Sofie Austegard, leder i Stine Sofie Stiftelsen, som jobber med forebygging og avdekking av vold og overgrep mot barn. Videre sier hun at det er vanskelig å tro det verste om folk, men det mener Ada Sofie er nøkkelen til å avdekke det at barn opplever krenkede hendelser.
Vi må tørre å se de små eller store signalene som barna faktisk forsøker å gi i møte med oss andre rundt seg. Det kan være til familie, venner, lærere, naboer osv. Det er viktig å tørre å spørre de som forsøker å formidle noe, ikke bare se bort. De barna kan faktisk være nærere enn du tror, noe som kommer frem i historiene som fortelles når barna blir store.
Hva er det barna setter pris på til jul da? Det finnes selvsagt ingen objektiv sannhet her. Det handler ikke om hvem som får mest gaver, hvem som har det fineste juletreet eller hvem som har laget flest kakesorter. Det eneste som er viktig for barna er hvordan de nærmeste har det, spesielt mamma og pappa kommer det frem i undersøkelser.
Derfor kan det være lurt å tenke over hvordan man vil at julen skal være for seg selv og de nærmeste. Men også være årvåken for de rundt, det er forebyggende med voksne som er tett på barn og unge.
Ha en fin adventstid med fokus på tilstedeværelse og litt senkede skuldre. Julen kommer uansett.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!