Har man oversikt over barnas bruk av internett og spilling?
Tekst til Hverdagsliv spalten i TA den 05.03.16
av Anniken Aaltvedt
Har man oversikt over barnas bruk av internett og spilling?
«… mistrivsel og kjedsomhet på skolen, er en forklaring på hvorfor noen får problemer med spillingen sin». uttalelse fra ungdom
Vi vet at mange barn og unge koser seg med å spille og være sosiale på ulike medier. De benytter seg av telefon, nettbrett og data. Det er blitt en arena hvor barn og unge blant annet har det gøy sammen, lærer nye ting, får hjelp til eksempelvis lekser, blir bedre i språk som engelsk når man spiller, får bedre konsentrasjon og kan snakke gratis på skype med familie og venner i andre land. Mange foreldre opplever at barna kan mer om de ulike duppedittene, enn de kan selv. Allerede der kan vi være på vei til å bli ganske lettlurte, derfor kan det være lurt med noen råd på veien. Barnevakten.no mottar ofte henvendelser fra foreldre angående barnas bruk av ulike nettsamfunn og dataspill. Ofte kommer foreldrenes bekymringer av endringer man opplever med barna, eller man får opplysninger på foreldremøter og annet. Endringene kan være barn og unge som viser endret atferd, hvor de er mer trøtte og irriterte. Noen kan utvikle urolig søvn grunnet spill som påvirker dem negativt. Endrede holdninger og stress ved forsøk på grensesetting ved spillmengde osv. Det er viktig her som med andre ting å få til en dialog med barnet/ungdommen. Tryggheten over å kunne komme til foreldrene om de skulle oppleve noe ubehagelig. Eksempelvis er det mange foreldre som ikke vet om chattebokser knyttet til onlinespill. Her er det lett for voksne med stygge hensikter å få barns tillit, forteller Sunniva Aas Hansen, som har lagt fram Redd Barna-rapporten «På nett med barna». Den handler blant annet om barn som har vært utsatt for voksne med seksuelle tilnærmelser.
Det er utarbeidet en rekke råd og anbefalinger som kan være nyttig for foreldre, for å få det utdypet går man inn på de nettsidene nederst. Men her er noen punkter som man bør sjekke opp: hva spiller barna av spill, hvilke aldersgrense har spillene, når på døgnet og hvor mye er de på nett og spill, hvem er de i kontakt med via nettet, hvordan oppfører de seg mot andre på nett og hva aksepterer de av andre. Videre kan det være lurt å snakke med andre foreldre for å få til noen felles regler og rammer. Man ønsker ikke at barna skal bli avhengige eller påvirket på annen måte negativt av ulike spill eller via nettet.
Nå er det ikke slik at alt med spill og ulike sosiale medier er negativt. Stadig flere barn og unge bruker sosiale medier for å holde kontakt med venner og kjente, og for å treffe andre med samme interesser som en selv. Mange unge bruker også sosiale medier for å vise sin tilhørighet til grupper og fellesskap, og for å engasjere seg i saker som opptar dempå godt og vondt.
Men som voksne er det vår oppgave å følge med, og ikke være naive og lettlurte!
Gå inn på disse sidene og finn mer ut av denne internett og spillverden!
Barnevakten.no; Barn.no; Husfred.no; Hjelpelinjen.no; Sinnetshelse.no; Medietilsynet.no
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!