Spydige stikk kan bli som innvendige blåmerker

Spydige stikk kan bli som innvendige blåmerker

”Gjennom møtet med andre er vi hele tida i bevegelse. Vi skaper hverandre”.

Aud Korbøl

Uansett relasjon er det skadelig og ødeleggende med en stil hvor man sender ut spydige eller ironiske kommentarer som kan bli oppfattet som giftpiler. Det er selvfølgelig skadelig mellom voksne i alle ulike relasjoner, men det kan være ekstra skadelig når det skjer fra voksen til barn. Det er viktig å være seg bevisst hvordan kommentarer kan treffe hos den andre. Om denne stilen å være på som voksen blir en del av hverdagen for barna er det direkte skadelig. Det handler om nedsettende kommentarer, negative blikk, det å overse, vise barna at man er slitne av dem og så videre.

I følge Heine Steinkopf (fagleder ved RVTS Sør – regionalt senter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging ) kan vi ikke gå inn å si at en saftig kommentar eller humørfylt ironi er psykisk vold. Men systematisk kritikk, antydninger om feil og mangler hos andre – og da særlig hos barn, kan ødelegge både selvfølelse, relasjon, tillit og dermed skape utrygghet og mindreverdighetsfølelse. Derfor kan vi si at ”stikk” og slenging med leppa KAN være psykisk vold.

Vi må alle huske på at hver enkelt møte med barna uansett relasjon vi har, er det med på å forme dem og livet deres. Det er derfor en smertelig sannhet at en negativ kommentar eller et stikk, kan sette dype spor hos et barn eller en ungdom. Det er ikke nødvendigvis at et barn eller en ungdom tar imot det som en ”tullete” kommentar, men at det går rett inn i hjerterota og setter seg som et vondt minne. Tenk deg hvordan da en god tilbakemelding, et godt blikk, et smil, en vennlig kommentar og så videre setter seg i barna og ungdommene også, men da som gode minner som bygger god selvfølelse og et tryggere barn.

Ifølge noen foreldremestrings programmer er det konkludert med at det bør være minst 5 positive møter med hyggelig innhold mellom barn og voksne, for hver negative eller irettesettende kommentar. Dette sier noe om hvor viktig det er med bevisste voksne rundt barna, men også rundt hverandre. Vi har alle vært barn en gang, og en kommentar fra voksen til voksen kan også treffe hardt om man har med seg mye i bagasjen fra før.

Pass på alle sammen at dette ikke blir en ubevisst stil å møte barna eller hverandre på. I tider hvor det er stress og mye man skal rekke er det ekstra viktig å være seg bevisst hvordan man er i møte med hverandre. Slike stikk, giftpiler eller hva man skal kalle det er ofte pakket inn og gjemt bak vennlighet og humor, men det ligger en snert av en indirekte melding som blir sendt. Dette er med å skape forvirring og utrygghet.

Og nei vi har ikke lov til å tenke at de blir hardhudet eller må tåle litt da. Det er de som har denne måten å kommunisere på som har et ansvar for å endre stilen. Har du ikke noe hyggelig å si så hold munn. Skal man korrigere noe rundt barna så gjør det tydelig og konkret, ikke send giftpiler som treffer som et innvendig blåmerke.

Jeg oppfordrer alle til å komme med hyggelige kommentarer til hverandre!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.