Stress i hverdagen

Stress i hverdagen

Vet du hva en STRESSKOFFERT er ?»

«Nei..» sier den andre.

«Det er en svart koffert som en kan putte alt stresset oppi…»”.

                                                                                                                     Fra barnemunn

Barn påvirkes av foreldrenes stress. I en undersøkelse av InFact gjort på vegne av VG ved juletider i 2014, viser at 46 prosent av foreldre har en stressende hverdag og 28,2 prosent at barna deres også har det. Hvem kan gjøre noe med det da? Jo det er jo selvfølgelig foreldrene.

I følge forsker May Britt Drugli ved NTNU, kan man miste livsgleden om man har det stressende i hverdagen. Noe som gjelder både voksne og barn. Det kan kobles til hvilket tempo man har i hverdagen, hvor man ofte som familie har et høyt tempo over tid. Det er høyt press på prestasjoner generelt, som man vet påvirker stressnivået. Barn reagerer forskjellig, og har ulikt temperament og kapasitet som gjør at man håndterer stress ulikt. Professor Stein Erik Ulvund, mener foreldre må ta grep og ikke organisere seg i hjel. Han råder til å ha flere dager i uken uten noe organisert program. Ved å organisere hverdagen for mye sier det seg selv at det blir stress, og barna går glipp av verdifull frilek. Som foreldre kan man føle et press på at barnet må delta på mye, og få prøve forskjellige ting. Alle stilles overfor ulike krav, man har ulike måter å møte dem på. Presset kan komme utenfra via andre, men kan også komme innenfra oss selv og henge sammen med hva vi forventer og selv har lært. Husk stresset i seg selv er ikke det som nødvendigvis er negativt, men omfanget. Blir det for intenst eller pågår over tid, kan det bli en belastning og gå utover andre ting. Selv små barn kan være bekymret og føle seg stresset.

Barn som utsettes for stress over tid har høyere risiko for å utvikle angst og depresjoner sier lege og forsker Ellen Wikenius. Hun forteller videre at noen barn vender uroen innover og blir engstelige og lei seg, mens andre vender den utover og blir irritable, sure og sinte. Andre symptomer på stress er at barnet endrer adferd, sover dårligere om natten, får vondt i magen eller hodepine. Altså er det viktig å være oppmerksomme på langtidseffekten av stress som vil kunne følge dem livet ut, og sårbarheten til barn som er i utvikling. Stress som barn utsettes for kan handle om en hektisk hverdag, bekymringer for eller i familien, hva man får med seg fra nyhetene, skilsmisse, dødsfall eller annet. Hvordan man som voksen hjelper barnet er avgjørende for hvordan barnet håndterer det. Husk at det er vi voksne som ofte styrer over barnas situasjon. Wikenius synliggjør  sårbarheten når barn er fratatt påvirkningsmuligheten over egen situasjon, og at stresset kan oppleves enda verre. Det kan handle om skilsmisser, konflikter, uro hjemme osv.

Stopp opp, ta ansvar og kjenn etter for deg selv og barnet ditt. Det er det som er viktig, ikke hva andre tenker er riktig!

God helg Telemark.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.