Menneskeverd

Menneskeverd

”Slik vi betrakter et menneske,
slik behandler vi det også”.
                                                                                                       (Bente Falk)

Landets viktigste ressurs er verken fisk, olje eller elektrisk kraft. Det er menneskene som bor her – vår samlede evne til å tenke smart, regulere følelser, koordinere adferd og møte sosiale utfordringer. Kort sagt: vår mentale kapital – summen av hver enkeltes psykiske helse, sier psykolog, professor og fagdirektør i Norsk Folkehelseinstitutt Arne Holte.

For å ivareta barn og unges psykiske helse er det gammelt nytt at forebygging ikke bare er til det beste psykologisk, men også samfunnsøkonomisk. Det kan underbygges med utallige studier, og det er undervist om det ihvertfall på helse og sosialfaglige studier i en årrekke (flere tiår faktisk). Allikevel er det forebyggende arbeid som blir kuttet ned på i alle retninger. Det med tidlig innsats ser ut som politikere og ledere i ulike stillinger bare ignorerer, til fortvilelse for alle som jobber nær barn og unge. Forebyggende er jo vanskelig å måle, da de det går bra med kunne det gått bra med uansett hva som ble satt inn av tiltak.

Det viktigste er kanskje ikke hvilke tiltak vi setter inn, men når vi setter dem inn – i hvert fall om vi vil ha mest mulig igjen for pengene. Her er nobelprisvinner i økonomi James Heckman (2006) soleklar. Jo tidligere vi setter inn innsatsen, desto mer får vi igjen for pengene. Mest er det å hente i barnehagealder og tidlig skolealder.

Hva er det da som gjør at det ikke satses mer målrettet på forebygging i arbeid med barn og unge?

Holte har skissert «De syv psykiske helserettighetene». Kanskje er de ikke rettigheter i juridisk forstand, men i psykologisk forstand er de det som han sier. Han mener det er det som skal til for å bygge god psykisk helse for alle aldre. Disse rettighetene lyder slik –

Alle har en rett til en følelse av:

  • Identitet og selvrespekt: Følelsen av at du er noen og at du er noe verdt.
  • Mening i livet: Følelsen av at du er del av noe som er større enn deg selv, at det er noen som trenger deg. Det kan være familien, venner, barnehagen, skolen, nabolaget, jobben, eller en organisasjon. Du kan også hente denne følelsen fra religion eller filosofi.
  • Mestring: Følelsen av at du duger til noe, at det er et eller annet du får til. Det er nesten det samme hva det er, bare det er noe.
  • Tilhørighet: Følelsen av at du hører til noen, at du hører hjemme et sted.
  • Trygghet: Følelsen av at du kan tenke, føle og utfolde deg uten å være redd. Kanskje ikke alltid, men som oftest.
  • Deltakelse og involvering: Følelsen av at det faktisk spiller en rolle for noen andre hva du gjør eller ikke gjør.
  • Fellesskap: Følelsen av at du har noen som du kan dele tanker, følelser og erfaringer med, noen som kjenner deg, som bryr seg om deg og som du vet at vil passe på en når det trengs. Du er ikke alene.

 

Om vi greier å bidra til dette, bidrar man til å skape god psykisk helse hos barn, unge og voksene gjennom hele livet. Ved å hjelpe barn og unge tidlig vet vi de takler voksenverden bedre, og blir selv bedre fungerende foreldre for sine barn.

Dette handler om menneskeverd!

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.