Det finnes ikke perfekte foreldre…

Tekst til Hverdagsliv spalten i TA den 20.09.14

av Anniken Aaltvedt

Det finnes ikke perfekte foreldre…

“Du skal høre på moren din samme hva hun sier, og hvilket tonefall hun bruker.”

                                                                                                fra barnemunn

Det finnes ikke perfekte foreldre…. Det er heller ikke noe mål i seg selv, men man skal være bra nok for at barna skal kunne utvikle seg på en god måte. Hvordan man responderer på barnas signaler er avgjørende for utviklingen til barna. Man opplever ulike utfordringer i de ulike utviklingstrinn fra spedbarn til tenåring. Vi vet de fleste vil det beste for sine barn. Allikevel kan det oppstå utfordringer mellom foreldre og deres barn.

Hva er det som gjør at det er vanskelig å be om hjelp?

I årenes løp har jeg truffet mange foreldre som opplever det vanskelig og svært skamfullt å ikke mestre foreldrerollen. Mange har opplevd utfordringer med sitt barn gjennom flere år, uten å ha hatt mot nok til å prate med noen om det. Det er vanskelig når man kommer inn i feil spor, og se når tiden er inne for å ta tak. Foreldre forteller om hvordan de har forsøkt å holde fasaden i møte med blant annet andre foreldre. Ofte forteller foreldre om sin egen utilstrekkelighet, og de fleste vet ikke helt hvor det gikk galt. Foreldrene forteller om hvordan de i ettertid ser hvordan de forsøkte å holde fasaden, ved å gi etter for barnet for å unngå voldsomme reaksjoner hos barnet.

Noen kjenner seg kanskje igjen i hvordan man kan gi etter på eksempelvis butikken for å unngå høylytte barn, eller hvordan man lar barna sitte å spille litt ekstra på Ipaden for å unngå konflikt.

Mye av det man gjør som foreldre, gjøres uten at man tenker over det. Allikevel er det viktig å kunne registrere og forstå barnets behov, for å kunne besvare behovene på en hensiktsmessig måte.

Erfaringsmessig blir ikke utfordringene borte av å overse dem… Det er lettere å ta tak tidlig for å unngå mer sammensatte og låste mønster.

Ha fokus på:

Eget kroppsspråk og stemmebruk.

Vær bevisst hva du gjør og sier.

Skap forutsigbarhet.

Vis interesse for barnet ditt.

Sørg for å skape gode opplevelser sammen med barnet ditt.

Når det er mulig – følg barnets behov.

Når det er nødvendig – ramm inn og ta tak, vis trygg ledelse.

Har du/dere noen som kan støtte deg i rollen som en god forelder?

Dere som foreldre skal vite at det er mange man kan tenke høyt sammen med, og noen ganger utgjør det en stor forskjell. Eksempelvis kan man snakke med andre foreldre, de på helsestasjonen, noen i barnehagen eller på skolen og man kan kontakte andre tillitspersoner. Er det utfordringer med eldre barn kan man snakke med lærer eller miljøarbeider på skolen, ringe til politiet og snakke med de som jobber med ungdom, barnevernet eller andre med innenfor ungdomsarbeid.

Det finnes også foreldremestringsprogram som kan hjelpe med å få til noen nye strategier i samspillet med barnet.

Husk at det barna ønsker at vi voksne bryr oss, og viser interesse for dem. Barn er i behov av kjærlighet, trygghet og gjensidig respekt! Vær gode rollemodeller og ta tak der det trengs. Foreldre har et ansvar med å starte med seg selv.

God helg

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.