Jul og skilmissebarn
Tekst til Hverdagsliv spalten i TA den 05.12.15
av Anniken Aaltvedt
Jul og skilsmissebarn
“Livet tar ikke juleferie.”
(Kathrine Aspaas)
Ifølge SSB (Statistisk Sentral Byrå) var det i 2014 8600 barn under 18 år som opplevde skilsmisse, og 11900 barn som opplevde at foreldrene ble separerte. I tillegg kommer da samlivsbrudd for ugifte foreldre. Det anslås at ca 25 000 norske barn hvert år opplever at foreldrene går fra hverandre. Altså er det svært mange barn som opplever en jul, hvor foreldrene har en ekstra utfordring i forhold til organisering og samarbeid.
Tross samlivsbrudd vil foreldrene det beste for barna sine, og er som oftest veldig bekymret for hvor hvordan et brudd vil påvirke dem. Men hva når foreldrene IKKE blir enige om hva som er best for barna… Det vi vet er at barna blir utrygge når foreldrene er i konflikt etter samlivsbruddet. Barna viser ofte en lojalitet overfor begge foreldrene, for å forsøke å dempe konflikten. I tillegg tar mange barn på seg mye skyld, både for bruddet og for konflikten i etterkant. I følge en rapport fra folkehelseinstituttet juni 2012 sier den: «Konflikt mellom foreldrene synes å være en sterkere risikofaktor for barns problemer enn skilsmisse/seperasjon. (……) Dersom det følger andre problemer med skilsmissen/seperasjonen, slik som en foreldrekonflikt, kan det være økt risiko for negative og langvarige problemer for barnet». Altså konflikten mellom foreldrene er mer belastende for barna, enn selve traumet og utfordringen ved et brudd.
Ofte tror jeg ikke voksne forstår hvor følsomme barn er for stemningene i omgivelsene rundt seg. Det er ekstra viktig å tenke over i forbindelse med julen. Barna skal være med i selskaper med familier som tidligere var sammen og hadde det hyggelig. Mens nå risikerer de kanskje å overhøre negativt snakk om en de er glad i, av de de er glade i. Barn viser reaksjoner, og kan protestere med kroppslige reaksjoner. Selv da er foreldre så opptatt av seg og sitt, at de ofte ikke skjønner hva barna forsøker å fortelle. Barn som opplever foreldre som er i konflikt har det svært vondt. Forskning viser at barn som opplever foreldrekonflikter over tid, er i stor risiko for å utvikle mange problemer.
Med julen kommer det noen ekstra utfordringer i forhold til samarbeid rundt barna. Et godt samarbeid blir viktigere enn selve samværsfordelingen. Barna fortjener voksene som klarer å legge egne ”vondter” til siden, og fokusere på barna. I noen tilfeller utgjør konflikten mellom foreldrene en omsorgssvikt overfor barna.
Om barna ikke opplever foreldre som enes, hvordan skal de da klare å glede seg over julen? De vil jo ikke tillate seg å fortelle hva som har vært ok eller ikke, hos den ene eller andre av foreldrene. Det vil kunne bli svært slitsomt.
Et godt foreldresamarbeid øker sannsynligheten for gode samvær med begge foreldrene, og for glade barn. Man trenger ikke som foreldre å være så gode venner, men normal høflighet og sunn fornuft må man kunne forlange. Og ikke minst fokusere på hva som er best for barna. Og om man ikke greier å enes, så får man få hjelp fra andre til å finne riktig fokus.
Husk at barna har lange ører… Det kan være en ide å snakke med de man skal i selskap med i julen på forhånd. Familie og venner vil gjerne uten å tenke seg om spørre om ting for å bry seg, noe som kan bli vanskelig for barna å høre bruddstykker av.
Ha en fortsatt god adventstid!
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!