Selvfølelse

Tekst til Hverdagsliv spalten i TA den 20.06.15

av Anniken Aaltvedt

Selvfølelse

“Den gode selvfølelsen fungerer som psykens immunforsvar; den øker motstandskraften – hjelper oss å takle motgang – og den leder oss i retning av lykke og den fornøyde utgaven av oss selv…”

                                                                                                                             Guro Øiestad

Hei igjen. Jeg har valgt å gå litt videre med det med selvfølelse. Vi er et folkeferd som kan være ganske kritiske til oss selv og andre. Forrige gang skrev jeg om hvor viktig man som omsorgspersoner er for barns selvfølelse, men hva da med omsorgspersonenes egen selvfølelse? For å hjelpe barna og utvikle en god selvfølelse, ligger det litt i korta at man bør være litt på plass selv. Noe som handler om å få til et balansert forhold til svake og sterke sider ved seg selv, på en slik måte at man kan være trygg sammen med andre mennesker. En av grunnpilarene i selvfølelse er å være bevisst, og videre hva er bevissthet. Jo det handler om å kunne se seg selv utenfra, og undre seg litt over seg selv. Som Guro Øiestad sier; ”Ager mer som forsker, enn dommer overfor deg selv”. Forsøk å bli mer bevisst hva som er grunnen til at man er som man er. Jo mer bevisst man er seg selv, og har et bevisst forhold til reaksjonene på det vi ser og opplever. Jo mer er vi bevisst tilstede for oss selv og de rundt, inkludert barna… For å styrke egen selvfølelse er det viktig å planlegge å styre eget liv. Det er mange som lever uten mål og mening; noe som gjør at man overlater til tilfeldighetene å velge for seg. Videre er det mange ting i hverdagen som påvirker vår selvfølelse, og man skal være bevisst for ikke å la seg dra med. Da i forhold til eksempelvis utseendet, hjem og interiør, reiser, foreldrerollen, som venn, økonomi, suksess i arbeidslivet osv. Om det blir styrende kan man risikere og få utfordringer med de fem budene til omsorgspersonene som jeg nevnte sist. Det å være bevisst hva som er grunnen til at man gjør som man gjør. Fokusere på hva man gjør for seg selv og de nærmeste, ikke for å henge med på eller la seg dra med av venner, kolleger, naboer eller annet. Det å bli bevisst egne behov og ønsker. Vi må akseptere at vi er i utvikling, det å være bevisst handler om å se seg selv og kunne ta med seg erfaringene og lære av dem. Selvfølelsen handler om hvordan vi håndterer både lykke og lidelse. Skap glede… Lek, finn på noe gøy, kjenn hvor godt det er å le sammen med barna. Gjør noe enkelt som alle mestrer…

Husk det er aldri for seint å ta tak, endre kurs eller skifte fokus. For barnas skyld bør vi være bevisste oss selv og som omsorgspersoner, for å gi dem det beste vi kan i deres oppvekst. Og husk det er mange veier til Rom, det er ingen fasit. Hva er best for deg og dine? Drit i janteloven, skryt av deg selv!!

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.