Oppstart etter ferien

Tekst til Hverdagsliv spalten i TA den 01.08.15

av Anniken Aaltvedt

Oppstart etter ferien

“Sommerferie; sommer og ferie – sol, bading, lek, soving som gjerne betyr late dager og noe omstilling på døgnrytmen uansett alder man er i, barn eller ungdom…”                         

Hvordan kan vi som foreldre gjør det best mulig for barn og unge å starte opp igjen etter ferien. Det er selvfølgelig svært forskjellig for hva hvert enkelt barn trenger. Men jeg er overbevist om en bedre skole eller barnehagestart med noe mer utvilte og forberedte barn. Rett fra feriemodus til skolestart kan bli svært slitsomt, og resultere i en dårlig start på skole/barnehageåret. Snakk med barna om hva som skal skje om noen dager. IKKE tenk at det uroer, men heller forbereder. Snakk med dem om at ferien er snart over. Aksepter og bekreft om de syntes det er dumt at ferien snart er slutt og at det er deilig med ferie, men vinkle det positivt. Bare ferie, blir ikke ferie- det kan jo bli kjedelig! Si noe om at det er hverdagen som gjør at det er godt med ferie. Forsøk å gjør det så positivt som mulig. Om det er noen barn som gruer seg av ulike årsaker, så er det viktig å være tilstede i samtalen. IKKE ”blås” i nesa eller snakk med dem bak en pc/Ipad. Ta tilbakemeldingene barna kommer med på alvor. Vær spørrende og undersøkende i hva det eventuelt handler om. Viktig å være åpen og aksepterende for hva barnet kommer med av innspill. Om barna eller ungdommene gruer seg, så kan det være noe alvorlig, men det kan også være en talemåte. Det er dere som foreldre som må vurdere alvoret av, og hvordan man griper det ann videre. Men husk at foreldrenes oppgave er å være det trygge ankeret som hjelper barna og ungdommene i de utfordrende overgangene i livet. Skap rom for samtaler hvor man kan sammen dele utfordringene, gledene, spenningene, urolighetene osv. Pass på å vær positive og motiver til det som skjer på skolen og i barnehagen, vær positive til læreprosessene på de ulike alderstrinnene. Tilbakemeldingene fra barna bør også formidles til barnehagepersonell eller kontaktlærer, slik at de kan hjelpe til med å legge til rette best mulig. Det vil hjelpe våre unge håpefulle til å få en god start på barnehage og skoleåret.

Jeg kom på dette temaet å skrive om – da jeg selv hører barn sier at de gruer seg til skolestart av ulike grunner… Men også om barn som er spente og gleder seg. Begge deler er viktig å ivareta.

God helg!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.