Foreldre prioriteringer

Foreldre prioriteringer                                                          

”Barn ser tvers gjennom sine foreldre. Hvis du bare er halvveis overbevist om det du sier du tror på, vil de raskt finne det ut.”

                                                                                                                                                                                            James Dobson

 Ja, hvilke forbilder ønsker man å være. Og hva er barna i behov av? I disse selvrealiseringstider opplever man barn som uttrykker de har for liten tid med sine foreldre.

Meningen med livet og nær kontakt med foreldrene er viktig for at barn skal ha en god livskvalitet, sier professor Bengt Lindstrøm ved NTNU. For å få til dette må man prioritere å være sammen med barna, ikke bare tilstede, men deltagende i deres verden. Det hjelper ikke å kjøpe alt de ønsker seg, eller melde barna på alt de ønsker av aktiviteter om det er tiden med foreldrene de savner. Eller er i nødvendighet av for å utvikle seg på best mulig måte. Hvert enkelt barn har ulike behov, det er foreldrenes oppgave å finne ut av akkurat hva ditt barn trenger. Lever vi som foreldre et alt for hektisk liv selv, og ikke stopper opp greier vi kanskje ikke å fange opp hva akkurat vårt barn trenger.

I utgangspunktet er det frivillig å få barn. Barna trenger tilstedeværende foreldre, som er i stand til å sette seg inn i hvordan verden oppleves for dem. Videre må foreldre vite hvordan de påvirker barna, med sin væremåte overfor hverandre og dem. Det å være bevisst hvordan man former et barn fra det er lite. Noe av barnets personlighet er medfødt, men mye kan formes gjennom oppveksten. På samme måte som barnet ditt blir formet av deg, har du også blitt formet gjennom din oppvekst. Derfor er det viktig å være bevisst egen bagasje, og hvordan det påvirker egne foreldreferdigheter.

Når barna blir sett og forstått av sine foreldre er det det som legger grunnlaget for om barnet utvikler god evne til å sette seg inn i andres situasjon. Barn påvirkes også av andre rundt seg, andre barn og voksne. Derfor trenger de foreldre som er i stand til å regulere og organisere følelsen sine, og oppleve å få støtte i sine opplevelser på godt og vondt med andre. Det er viktig å finne ut hva hvert enkelt barn trenger til hvilke tid. Barn som opplever dette blir tryggere og får bedre forutsetninger for å fungere godt sosialt.

For å få til dette må man være tilstede som foreldre, det hjelper ikke å sette av tid når det passer som voksen.

Selvrealisering kan handle om dagens tempo i samfunnet. Selvrealisering kan bli viktigere enn barnas behov. Man trøster seg med at man trenger den turen, eller å trene, eller i det hele tatt egentid. Er man som foreldre for mye fraværende kan det gå på bekostning av barnas behov.

Selvrealisering blir rett og slett viktigere enn barna. Ressurssterke foreldre som prioriterer egentid fremfor å være tilstede for barna og ungdommene. Det er åltså ikke bare de som åpenbart har med seg noe i bagasjen som har utfordringer med foreldrerollen!

 

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.