Nobels fredspris 2014
Tekst til Hverdagsliv spalten i TA den 03.01.15
av Anniken Aaltvedt
Nobels fredspris 2014
”For at det skal bli fred i verden, må de slemme krigerne lukke øynene og se innover i hjertene sine…”.
jente 7 år
Det er faktisk barn som i dag bor i Norge som har opplevd det fredsprisvinnerne beskriver. I mitt arbeide møter jeg barn og unge som har opplevd blant annet barnearbeid, det å ha flyktet fra taliban og menneskehandel. Det er allikevel en så fjern hverdag for de fleste, slik at en kan fort distansere seg fra disse gripende hendelsene som kommer frem. Man hører og syntes det er ille, men kan fort snu seg vekk og tenke at dette får vi ikke gjort noe med. Man kan oppleve litt avmaktsfølelse…
Det er en stor anerkjennelse på verdensbasis at Malala Yousafzai – hun ble forsøkt drept av taliban på vei til skolen, og Kailash Satyarthi – kjemper for barn som driver med barnearbeid, har fått denne anerkjente prisen.
I en alder av 17 år er Malala allerede en kjent menneskerettighetsforkjemper, hun jobber for jenters rett til utdanning og har et engasjement for kvinners rettigheter i Pakistan. Sterke ord fra ei ung jente med meningers mot som enhver kan beundre.
Og Kailash som fronter en motstand mot at barn blir undertrykt og arbeider istedenfor å gå på skole. Han er en indisk barnerettighetsaktivist, og beskriver blant annet hvordan barn arbeider på kakaoplantasjer uten å ha smakt sjokolade, eller syr fotballer uten å ha spilt fotball.
Det er store kontraster til hvordan barn har det i Norge. Bare i India er 28 millioner barn i arbeid, mens i Norge går alle barn på skole.
Men hva kan vi bidra med? Hvordan kan vi, hver enkelt av oss bidra til å vise støtte i hverdagen til disse barna som opplever brudd på sine rettigheter?
Engasjementet som har vært blant barn og unge i Norge den siste tiden, har vært stor. Det har vært temadager på skoler, i barnehager og barn har fått mye informasjon via TV og internett om temaet som omhandler Nobel fredspris.
Det vi voksne rundt barna kan gjøre, er å bli gode samtalepartnere med barna våre rundt tema. Det å spørre dem om hva de vet og har hørt, være nysgjerrige. Vi kan være med å bevisstgjøre overfor egne barn at man eksempelvis ikke handler produkter som blant annet møbler, tepper, klær og leker produsert av barn. Man kan om man har anledning være med å ha fadderbarn som sikrer barn skolegang.
Vi i Norge er allerede med å bidrar med holdninger og fokusering på temaet ut i verden, ved at Den Norske Nobelkomite velger å gi prisen til to som kjemper for barns rettigheter.
La dette være til ettertanke.
Ha en gledelig jul og god helg
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!