MOBBING

Tekst til Hverdagsliv spalten i TA den 15.11.14

av Anniken Aaltvedt

MOBBING

 ”Jeg hadde feil hårfarge og morra mi var tjukk…”

                                                                                     fra barnemunn

 Mobbing er et dagsaktuelt tema. Man kan ikke unngå å bli berørt av det man får med seg i ulike medier om dagen. Tragiske utfall av mobbehistorier blir delt med oss. Vi får også innsyn i barn og unges mobbehistorier som formidles med et håp om at det skal ta slutt…

Det beskrives historier som kan virke helt ufattelig at skjer rundt oss hver dag. Noen barn og unge gjør hverdagen for andre ekstremt vanskelig. Videre er det mange som blir vitne til hva som skjer, uten helt å forstå alvoret. Det med mobbing kan virke som blir skjult og synlig på samme tid.

Hva er det som gjør at noen tillater seg å kommentere og ”henge” på enkeltpersoner, eller rett og slett være direkte fysiske slik at andres hverdag blir uutholdelig?

Hvor går skillene for hva som er mobbing og hva som er erting eller tulling? Noe som kan virke uskyldig for noen, kan i aller høyeste grad være svært belastende for andre.

Det er mange former for mobbing, alt fra utfrysing/isolering til psykisk mobbing og direkte fysiske angrep slik Erlend Follegg beskriver det.

Vi som voksene MÅ ta mer ansvar. Innholdet i mobbehistoriene som barn og unge deler med oss handler blant annet ofte om hvordan de ser ut, hvordan de går kledd og hvordan de er.

Hvor kommer et slikt fokus fra hos barn og unge som mobber? Man kan anta at de selv er en del av et slik fokus i sitt miljø. Om barn og unge hører sine foreldre kommentere og fokusere på hvordan de selv ser ut, eller at de voksne kommenterer hverandre mens barna hører på vil det påvirke dem. Man kan høre voksne snakke om andre som er feite, tynne, stygge, rare, kvalme, har stor mage, rare pupper, stor rompe og lignende. Eller i konflikter med naboer, kollegaer som prates om med barn til stede. Det sier seg selv med voksne som har et negativt fokus, og kommenterer sine egne med ulike negative beskrivelser er med på å forme fokuset til barna.

Starter vi med oss selv, og er bevisste voksene i eget språkbruk kan vi unngå å påvirke barna til å ha fokus på slike ubetydelige ting overfor andre. Vi må tørre å prate med barna våre om holdninger, hva som blir akseptert og ikke. Og vi som voksne må gå i oss selv å bli bevisste hvilke holdninger og fokus vi selv har.

Vi alle må tenke over hvordan vi snakker om andre og hvordan vi snakker til hverandre. Gå litt i tenkeboksen og vær ærlig for å bli bevisst. Vi har lett for å tenke at det handler om andre enn oss selv. I mange tilfeller kommenteres det hvor har skolen vært, hvor har barnevernet vært og så videre.

Men tenk over hvor er du, og hva fokuserer du på som forelder eller voksen rundt barn og unge… Vi kan sammen forebygge mobbing, om vi tør å gå i oss selv, bli mer bevisste og bry oss.

Har du en som blir mobbet eller er mobber i din nære krets?

 God helg

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.