Anerkjennelse

Anerkjennelse

”Du skal hver dag ta et barn på fersk gjerning i å gjøre noe godt, og la det få vite at du har sett det!”

                                                                                                                                                                                              Ukjent bestemor

Anerkjennelse handler om å se og respektere den andre som et selvstendig individ, uavhengig av alder. Det er basert på likeverd, en væremåte, en holdning og ikke en metode. Som forelder er det væremåten overfor barna, som er med å forme dem. Vi må respektere de følelsene de får i ulike situasjoner, det er ikke det samme som at vi ikke kan korrigere eller gi dem råd på veien. Det handler om hvordan vi velger å gjøre det. Barn er i utgangspunktet født samarbeidsvillige, det handler derfor mye om hvordan vi voksne legger til rette. Slik at vi voksne må ofte korrigeres i møte med barna for å lære å styrke dem, mer enn barna trenger å korrigeres.

Foreldre som greier å romme barnas følelser, anerkjenne reaksjonene ved å få barna til å sette ord på hva de føler og forklare så godt de kan, hjelper barna med å utvikle god selvtillit og selvfølelse. Anerkjennelse, oppmuntring, ros og positive tilbakemeldinger er noe alle har behov for. Det vi får av positive tilbakemeldinger gjør vi gjerne mer av, det gjelder jo ikke bare barna!

Her er noen tips som stod på siden; Mitt valg – Lions program.

Selv om det er en del selvfølgeligheter, er det nyttig å få noen påminnelser, som f.eks:

  • La aldri barna tvile på at du er glad i dem, selv om du er sint. Det er viktig å skille mellom sak og person.
  • Irettesett barnet når dere er for dere selv. Barn og unge føler ofte krenkelse og ydmykelse når dette skjer mens andre hører.
  • La det bli en balanse mellom negative kommentarer og positive, rosende eller anerkjennende kommentarer.

Det viktigste foreldre kan gjøre er å gi sine barn kjærlighet, trygghet, fasthet og konsekvens. Gjør det klart i familien hvilke regler dere har, og forsikre deg om at barnet fullt ut godkjenner dem og forstår hvilke konsekvenser det får å bryte dem. Prøv å gi ros for det positive barnet gjør og sier, istedenfor å fokusere på det negative.

Det å være sammen med barna, og vise dem med all sin kjærlighet at man liker det å gjøre ting sammen med dem betyr mye. Skap trygge gode rammer med en anerkjennende holdning, så styrker du barnas selvtillit og selvfølelse.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.